7 Aralık 2007 Cuma

Adobe Flex Nedir?

Adobe Flex özetle bir kullanıcı arayüzü programlama aracı. Yapı olarak HTML ve Javascript ikilisine benzetilebilir ama derlediğimiz program .swf olarak çıkıyor, yani flash player ile çalışıyor. (Flash Player 9+ şart)

HTML yerine XML standardında taglar kullanıyor, bunun sayesinde Dreamweaver gibi görsel olarak sayfamızı hazırlayabiliyoruz tabi flash tabanlı olduğu için arayüz oldukça şık ve bir yığın hazır animasyon desteği var.

Javascript yerine geçebilecek ve yine Java-C sözdizimi standartlarına bağlı (yani hemen hemen aynı diyebileceğimiz) Actionscript 3.0 kullanılıyor. Java'da kulanılabiliyormuş ama hiç denemedim.

Veritabanı bağlantısı için eğer büyük bir şirketseniz ve kendi sunucunuz varsa sunucunuza Flex Data Services adında ek bir yazılım yükleyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz ama bizim gibiler için PHP-ASP-Java veya artık sunucuda ne kullanıyorsanız onunla bağlantı sağlayabilirsiniz.

Flex sayamadığım kadar hazır bileşenle (component) geliyor, bunların içinde basit butonlardan, tab browser'lara, accordion menülerden, Data Grid'lere kadar bilindik görsel bileşenlerin yanında belli kodları tekrarlayan Repeater, bir nevi layer gibi kullanılan viewstack gibi ilginç ve kullanışlı tag'lar da mevcut.

Bi flex arayüzünün nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız ve standart birkaç bileşenin nasıl göründüğüne bakmak için tıklayın.

Adobe bu yıl içerisinde Apollo'yu çıkaracağını duyurdu, Apollo Flash Player'e benziyor ancak farklı olarak masaüstü uygulamaları için bir soyutlama katmanı. Apollo sayesinde HTML-Java-Flex-Flash gibi araçlarla oluşturduğunuz projeniz Mac-Linux-Windows ortamlarında masaüstü uygulaması olarak çalıştırılacak tabii RIA özelliklerini de kullanarak, yani Apollo ile Net ve Masaüstü ortamı için tek bir program yazmanız yeterli olacak.

Ama kötü haber şu; Flex Builder Linux'da henüz kullanılamıyor, ama Flex SDK Linux için ücretsiz olarak
indirilip kullanılabilir tabi.

9 yorum:

  1. Zaten tekelinde bulunan sektörü tamamen ele geçirip kimseyle paylaşmak istemiyor sanırsam. Birde 3dmax ıda satın aldımı bitti bu iş.

    YanıtlaSil
  2. Microsoft silverlight adında birsey cıkardı. Flex gibi xml ile hazırlanan ve flash tarzında grafik özellikleri olan birsey. Pek tekelde olduğu söylenemez. Cünkü gelecek vadeden bir uygulama. Microsoft yine bu sektörde de rakip tanımayacak. Bunların büyümesine izin verdi simdiye dek fakat girdiği her alanda da uygulamada en öne geçti. Flex, flash vs kalmaz yakında. Silverlight yeni gözbebegi olacak gibi duruyor. Visual studio ile entegre calisabiliyor indirildiginde. Yazılımında direk olarak c# kullanılıyor. visual studio yeni versiyonuyla, tam olarak silverlight ile entegre ve hazır olacak. Bence ilklerden olmak istiyorsanız ve asp.net kullanıyorsanız şimdiden silverlight ogrenin.

    YanıtlaSil
  3. Artık MS'un ne yaptığı ile ilgilenmiyorum bence Adobe bu konuda çoktan Üsküdar'ı geçmiş bulunuyor MS Silverlight'ı da sırf Adobe teknolojilerine bağımlı kalmamak için bir kopya proje olarak geliştirdi, başka çaresi yoktu yani. Ama ileride başarılı olur olmaz onu bilemem.

    Çok açıkça MS eskiden olduğu gibi sektörün gelişimini iyi tahmin edemeyen ileriyi görüp analiz edemeyen bir şirket oluyor, bunu Vista+Netbook konusunda acı bir şekilde yaşadı ve çok para kaybetti.

    Herneyse, Linux ile tanıştıktan sonra Flex defterini de kapattım zaten. Kapalı kodlu herşey benim için daima ikinci planda kalmaya mahkum artık. Çok şükür önceden de Asp ve C# gibi bağımlılıklarım yoktu.

    Silverlight ve Flex'in yolu açık olsun, GPL olmadıkça bana uğramasın :)

    YanıtlaSil
  4. + :) yaşasın OpenSourceCodes....

    YanıtlaSil
  5. "bunun sayesinde Dreamweaver gibi görsel olarak sayfamızı hazırlayabiliyoruz "

    size katılmıyorum, flex de actionscript 3.0 şart,
    dreamweaver de sadece görsel tasarım aracı değil,
    kod editörü de çok gelişmiş...

    YanıtlaSil
  6. Microsoft Silverlight 1 sene içerisinde adobe ye nal toplatır. bi kere c# ile aynı mantıkta yani c# bildiğinizde bi kaç tecrübeyle silverlight geçmiş oluyorsunuz. actionscript 3.0 çıkarttı adobe ama aynı eski pascal mantığına benziyor. kodlaması çok karışık. mantık dizilimi yok gibi. en basitinden code completi bile tam sağlıklı değil. size en basit örnek microsoft nasıl borland sildi ise sıra adobe de en azından flash konusunda.

    YanıtlaSil
  7. Adobe flex'de silverlight'da tek kelimeyle mükemmel. ikisinde kendine göre vazgeçilmezleri var. bence bunlar birbirlerini değil asp php gibi dilleri bitirecek. action script 3 java script kadar güçlü. 4üde çıkar kesin :) C# aldı başını gidiyor zaten. olaya takım tutar gibi yaklaşmaktansa göz atmanızı tavsiye ederim. temelde hepsi birbirine benziyor zaten. bir çok sitede örnekler tutoriallar var özellikle youtube da code.google.com.. google ne diye var aramak lazım. tabi ingilizcede şart.... AJAX var bide, o ayrı bir konu tabi. coldfusion hmmm ama onu sadece adobe kullanıyor sanki :)
    öğrenecek çok şey var... çoook...

    "Silverlight ve Flex'in yolu açık olsun, GPL olmadıkça bana uğramasın :)" onlarda sana çok mekraklılardı zaten.. armut!? haha.. opensource muş..

    YanıtlaSil
  8. görelim bakalım silverlight ne kadar başarılı olacak :)

    YanıtlaSil
  9. gördük ne microsoftun silverligt ta başarılı olduğunu windows 8 de adından bilde bahseden yok.kimse kusura bakmasın microsoft web teknolojilerinde çok zayıf.bunu en güzel internet explorer özetler.

    YanıtlaSil