8 Aralık 2007 Cumartesi

Microsoft'un Dünya'yı ayağa kaldıran OOXML dayatması


Microsoft'un tekelci politikalarında uluslararası ISO standartlarını kullanmaya kalkması Dünya'yı ayağa kaldırdı.

Daha önceden tescillenmiş olan ve ücretsiz ofis programlarınca kullanılan "Open Document Format" ODF adlı açık bir ISO standardı olduğu halde teknik yetersizlikleri bulunan ve pek açık olmayan OOXML adını verdiği bir dosya standardını ekonomik ve nüfuz baskılarıyla bir Dünya standardı olarak kabul ettirmeye çalışıyor.

Bu konu herkesi ilgilendiriyor çünkü bu dosya standartları ofis programlarında kullanılıyor. Eğer tek bir standart olursa hangi ofis programını kullandığınızın bir önem olmadan dosyalarınızı özgürce paylaşabileceksiniz. Ancak Microsoft'un baskıları sonuca ulaşırsa bu özgürlüğünüz elinizden alınmış olacak ve dolarlar Microsoft'a akmaya devam edecek.

Ayrıca bu formatın ISO standardı olması patent ihlalleri açısından yazılım üreten firmaları bağımsız ve Microsoft'a rakip yazılım üreten firmalar yerine Microsoft'u mutlu etmeye çalışan firmalara dönüştürecek ve rekabetin olmadığı bir ortam doğrudan kullancıların cebine yansıyacak.

Son karar Şubat ayında Cenevre'de her ülkenin temsilcileri tarafından yapılacak bir oylamada verilecek ve Microsoft pek çok ülkede kendi çözüm ortaklarının temsilci seçilmesi için baskılarına hız verdi. Bu toplantıya katılacak kişiler en geç 11 Aralık 2007 Salı gününe kadar bildirilmek zorunda ve Türkiye henüz kararını vermedi ancak Portekiz ve İrlanda'nın ise Microsoft'a boyun eğdiği kesinleşti. http://www.noooxml.org/brm Adresinden katılımcıları görebilirsiniz.

Bu kararı Türkiye'de TSE verecek ve tabii Microsoft Türkiye boş durmuyor, karşısında ise bizler varız, yani kullanıcılar.

Microsoft'a karşı tüm Dünya'da büyük kampanyalar yürütülüyor ama Türkiye'de basın maalesef Microsoft'un gölgesinde olduğundan pek çok gazetecinin bile olan bitenden haberi yok.
Eğer Microsoft'un uluslararası sermayesini kullanarak Türkiye'ye boyun eğdirip Türkiye'yi Cenevre'de temsil etmesini istemiyorsanız yapabilecekleriniz şunlar;

Kararı verecek olan TSE'yi +90-312-416 62 64 nolu telefondan arayarak Türkiye'yi kimin temsil edeceğini, Microsoft'la bağlantısı olup olmayacağını ve ne zaman seçileceğini sorun ve çalışmalar hakkında bilgi alın.

Bu konuyu çevrenizle paylaşıp basın'da yer almasını ve kamuoyu yaratılmasını sağlayın.

Ayrıca http://www.noooxml.org/petition-tr adresine bir katılım yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder