22 Ocak 2008 Salı

Dns ve Proxy

Bir internet sayfasını açabilmek için sizin bu sitenin domain adını tarayıcınızın da bu sitenin yayınlandığı sunucunun ip adresini bilmesi gerekir. Tarayıcınız, sizden aldığı domain adını domain isimlerinin bulunduğu bir veritabanında arama yaparak ip adresini araştırır. Bu veritabanı da domain adı sunucuları (DNS) denilen bilgisayarlarda tutulur. Eğer sizin verdiğiniz domain adının ip adresi sorgulama yaptığınız dns sunucusunda kayıtlı değilse bu sayfaya ulaşamazsınız.


Eğer belli bir domain’e girişi engellemek isterseniz bu dns kayıtlarından ip adresini silersiniz veya başka bir ip adresi yazarak farklı bir yere yönlendirebilirsiniz. Ancak bu durumda bilgisayarının başında oturan uyanık arkadaşımız sorgulama yaptığı dns sunucu adresini değiştirerek girilmesi istenmeyen sitenin ip adresine kolayca ulaşabilir ve siteyi açar.

Bir başka yöntem olarak dns sorgulamaları için kullanılan 53 numaralı portu belli bir ip adresine yönlendirmeyi seçebilirsiniz. Böylece uyanık kullanıcımız dns sunucu adresini değiştirse bile yine de sizin istediğiniz dns sunucusunu kullanmış olacaktır. Ancak bu uyanık kullanıcımız erişmek istediği ip adresini bir şekilde (gogıl aramaları vs.ile) elde edip tarayıcısının adres satırına yazarsa yine siteyi görüntüleyecektir.

Bu durumda yapılacak şey girilmesini istemediğiniz sitenin ip adresini bloklamak olacaktır. Ancak büyük siteler tek bir sunucudan yayın yapmadığından ve ip adresi kolaylıkla değiştirilebildiğinden sürekli bu değişiklikleri kontrol etmeniz gerekir.

Tüm bu önlemlerin hepsini alsanız bile uyanık kullanıcımız, siz bir tarafta ip adresleriyle boğuşup ter dökerken mesela http://www.freeproxies.org/list.htm adresindeki listeden hoşuna giden bir siteye girip açmak istediği sitenin domain adını yazarak istediği siteye rahatlıkla ulaşabilir.

Bu vekil (Proxy) sayesinde mümkün oluyor, adından anlaşılacağı gibi bu sitedeki vekil yazılımı uyanık kullanıcımızın ulaşmak istediği site ile bilgisayarı arasında aracılık yapıyor, kullanıcı görünüşte bu Proxy sitesinin domain adı altındaki bir adresi görüntülüyor, ancak o adres Proxy yazılımı sayesinde kullanıcının istediği siteye bir köprü vazifesi görüyor. Böylece siz asla uyanık kullanıcının hangi siteye girdiğini bilemiyorsunuz ve bu vekil hizmeti veren sitelerden kaç yüz tane var tanrı bilir.

Uzun laf anlamayana söylenirmiş...

1 yorum:

  1. Ama nereye kadar sağlıklı olanı bumu çürüklerin artık ayıklanması birşeylerin düzeltilmesi zamanı gelmedimi.

    Gözlerimizi kapatalım bütün olumsuzlukları bertaraf edelim hiç hoş değil ve gerçekçide değil.

    YanıtlaSil