10 Ocak 2008 Perşembe

Eski kafalılık ve modernlik


Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın insanı nasıl rezil ettiğine en güzel örneğin F-Q kalvye konusundaki beyanlardan oluşacağına eminim.

Bu konuda konuşan her 10 kişiden 9'u fikir birliği etmişcesine F klavyenin eski ve köhne bir standart olduğuna ve Q klavyenin son teknoloji ürünü modernlik abidesi olduğuna inanıyor. Bu kişiler genelde gençler veya uzun yıllar F klavye kullanmış orta yaşlılar. Genelde de eğitim seviyesi yüksek kişiler.

Sizde böyle düşünüyorsanız sıkı durun!

  • Q Klavye standardı ilk olarak Christopher Latham Sholes tarafından 1867′de icat ettiği yazı makinesinde kullanıldı. F Klavye çalışmaları ise 1946'da başladı ve 1955'de Türkçe stadardı olarak kabul edildi.
  • Q Klavye harflerin rastgele dizilmesiyle oluşturuldu (bir rivayete göre de Sholes'un makinesinin adı olan "Type Writer" yazısındaki harflerin klavyenin en üstünde yer alması için dizayn edildi :) F klavye ise yabancı ve Türk uzmanların oluşturduğu bir komisyonca TDK sözlüğündeki ~30.000 kelimede geçen harflerin sayıları ve parmakların fiziksel güçleri hesaplanarak oluşturuldu.
  • F Klavye standardı ile Dünya Steno Yarışmalarına katılan yarışmacılarımız 28 defa dünya birincisi oldular ve 14 defa dünya rekoru kırdılar.
Sonuçta 10 parmak yazmıyorsanız bunlar size bir şey ifade etmeyecektir ama en azından F klavyeyi aşağılayıp Q standardını göklere çıkarmak gibi komik bir duruma düşmemek için aklınızda bulunsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder