30 Kasım 2009 Pazartesi

Pardus için OpenDNS istemcisi

Pek çoğumuz OpenDNS'i bazı sansürlü siteleri açmak için kullanılan basit bir DNS servisi olarak biliyor, gerçekte ise üyelerine dns sunucusu üzerinden ücretsiz içerik filtreleme hizmeti veren bir servis. Eğer Pardus'ta internet içerik filtreleme kullanmak istiyorsanız bugün için en basit çözüm OpenDNS servisini kullanmak. (Tabii bu sözüm squid+dansguardian gibi paketleri yönetebilecek seviyedeki kullanıcılar için geçerli değil.)

Pardus'ta OpenDNS servisini filtreleme amaçlı kullanabilmek için OpenDNS'in ağınızın WAN ip adresini bilmesi gerekiyor. Bu iş aslında çok basit, kuracağınız küçük bir betik bu adresi belirli aralıklarla OpenDNS'e bildiriyor, bunun nasıl yapıldığını anlatan bir yazı zaten uzun zamandır özgürlükiçin'de var.

Ancak gördükleri $ işareti her şeyi GUI aracılığı ile yapmaya alışkın kullanıcıları koşarak uzaklaştırmaya yetiyor. Bende bir süredir bu küçük işlemleri nasıl bir GUI'ye yerleştiririm diye düşünüyordum. Bayram tatili fırsat oldu.

Konuyu araştırırken OpenDNS'in aslında çok basit bir API kullandığını ve bir https çağrısı ile adresin güncellenebildiğini öğrendim. Bununla ilgili python örneklerini de bulunca kendi güncelleme istemcimi yazarım dedim ve işe koyuldum.

Pog adını verdiğim (belki adını değiştiririm, böyle garip isimleri nereden buluyorsun demeyin kısaltma işte) küçük program tamamlandığında çok sevdiğimiz GUI aracılığı ile girdiğiniz OpenDNS kullanıcı adı ve şifresi ile cron zamanlayıcısını kullanarak belirli aralıklarla güncellemeyi yapacak. Çalışır hale geldiğinde http://github.com/alierkanimrek/ adresindeki deposundan indirilebilecek. GUI Meraklıları için bir de ekran görüntüsü;


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder