22 Şubat 2010 Pazartesi

Oyunlar bulutların üzerine çıkar mı?

Tam 2 yıl önce StreamMyGames'i görüp günlüklemiştim, o zamanlar cloud-computing (Henüz Türkçesini üretemediğimiz ve bunun için artık geç kalmak üzere olduğumuz) denen şeyden haberim yoktu. Bugün www.onlive.com'u görünce aslında bunların cloud-entertainment veya daha dar kapsamda cloud-gaming denen şey olduğunu anladım.

Cloud-gaming özetle şu; bir bilgisayar oyununun bir sunucuda çalışması, sunucuya bağlanan oyunculara oyunun video görüntüsünün iletilmesi ve onlardan klavye fare girdilerinin alınması yöntemiyle etkileşim sağlayan bir teknoloji.

Bu teknolojinin yaygınlaştığını düşündüğümüzde olacaklar şunlar; Oynamak istediğiniz oyunun donanım ve yazılım gereksinimleri umurunuzda olmayacak, bilgisayarınızın video oynatabilecek ve iletişim için kullanılacak küçük bir programı çalıştıracak kapasitede olması yeterli olacak. Muhtemelen bu siteler zamanla tarayıcı üzerinden de çalışabilecek, belki bilgisayarınıza bir şey kurmanıza da gerek kalmayacak. Oyunlar sunucu sitelere satılacak, oyuncular da üye oldukları sunucu sitelerden kredi kartıyla ödeme yapıp istedikleri oyunu belli bir süre oynama hakkı satın alacak.

Tabii şimdilik hepsi hayal, ne düşündüğünüzü biliyorum, daha video sitelerinden takılmadan video izleyemiyoruz bu bağlantıyla bir de oyun mu oynayacağız diyorsunuz.

1 yorum:

  1. Quake live adında bir sitede quake oyununu tarayıcınız üzerinden oynayabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil