19 Mart 2010 Cuma

Ext GWT Kütüphanesini GWT projesinde kullanmak

Bence Google hizmetleri çok iyi işlevselliğin sade bir arayüzle de sağlanabileceğini ispatladı, dikkat ederseniz Google hizmetleri mümkün olduğunca sade bir görünüme sahiptir ama ihtiyaç duyduğunuz her şey oradadır.

Eğer GWT projenizde Google gibi düşünüyorsanız GWT'den fazlasına ihtiyaç duymazsınız ama daha iyi bir görsel arayüze ihtiyacınız varsa Ext GWT'nin profesyonel görsel araçları ile oldukça zaman kazanabilirsiniz. Ext GWT, GWT projelerine görsel araç takımları sağlayan bir kütüphane ailesi. Çoklu lisans ile dağıtılıyor ve GPL projeleri destekliyor, eğer projenizi GPL ile lisanslarsanız kütüphaneyi rahatça kullanabilirsiniz.

Önceki yazıda Pardus'ta Eclipse, GWT SDK ve GWT Eclipse eklentisi kurulumunu anlatmıştım, Ext GWT kütüphanesini kullanmak için kullanıcı kütüphanesi olarak eklemek yeterli.

  • İndirme sayfasından "Public Release" bölümündeki SDK paketini indirin, ancak kullandığınız GWT sürümüne uygun olanı seçmelisiniz. Ben GWT 2 kurmuştum.
  • İndirdiğiniz arşivin tamamını Ev Dizinine açın, burada bir gxt.jar dosyası olmalı.
  • Eclipse açın, Window > Preferences menüsündeki ağacın Java > Build Path > User Libraries dalını açın.
  • New düğmesini tıklayın ve örneğin: "gxt-2.1.1" gibi kütüphanenin ismini yazıp Tamam tıklayarak kapatın.
  • Add JARs düğmesi ile açılan diyalog ile Ev Dizinine açtığınız gxt.jar dosyasını açın, böylece kütüphane eklenmiş olacak.
GWT projenizde kullanmak için;
  • Ev Dizinindeki GXT dizininde bulunan /resource dizini içeriğinin tamamını GWT projenizin /war dizinine kopyalayın, projeniz eğer başka bir yol belirtmediyseniz Ev Dizinindeki workspace dizinindedir.
  • Projenizi Eclipse ile açın ve war altındaki .HTML dosyasını düzenleyin, uygulamanızın CSS bağının altına GXT'nin CSS bağını yapıştırın, ve en üstteki DOCTYPE tanımlamasını resimdeki gibi değiştirin.
  • Projenizin .XML dosyasına GXT kütüphanesini ekleyin. (En iyisi resimlere bakın)
  • Proje ağacında proje kökünde sağ tıklayıp Properties seçin, açılan penceredeki ağaçtan Java Build Path dalını seçin, Libraries sekmesinde Add Library düğmesini tıklayın, açılan listeden User Library seçtiğinzde GXT kütüphanesini göreceksiniz, onu seçip Finish ve OK ile kapatın.
Artık projenizde GXT kütüphanelerini de kullanabilirsiniz.


1 yorum: