12 Mayıs 2011 Perşembe

Evimdeki sunucu için faaliyet belgesi mi alacağım?

BTK'nın 2007 yılında yayınladığı internet erişimi ve yer sağlayıcılara faaliyet belgesi zorunluluğu getiren yönetmeliğinde yer sağlayıcılar şöyle tanımlanıyor: ş) Yer sağlayıcı: "İnternet ortamında hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri,"

4.Maddedeki hüküm de şöyle: (1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde erişim sağlayıcı olmak isteyen sermaye şirketleri ile yer sağlayıcı olarak faaliyet göstermek isteyen gerçek veya tüzel kişiler, hizmet vermeye başlamadan önce Kurum tarafından düzenlenecek faaliyet belgesini almakla yükümlüdür. (3) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, yer sağlayıcı faaliyet belgesi almaksızın yer sağlayıcılığı faaliyetinde bulunanların internet erişim hizmeti, Başkanlık kararıyla ilgili erişim sağlayıcı tarafından durdurulur.

Ancak internete bağlı herhangi bir bilgisayarı yer sağlayıcı (sunucu) olarak kullanmak çok kolay. Evindeki bilgisayarı kişisel ihtiyaçları için sunucu olarak kullanmak isteyenler olabileceği gibi kendi kurumsal ihtiyaçları için küçük FTP, HTTP, Jabber vb. servislerini kullanmak isteyen küçük işletmeler de olacaktır. Zaten ISS'ler bireysel internet erişimini arttırmak için bir yarış içerisinde ve evlere ulaşan bant genişlikleri de giderek artıyor.

Şimdi evimde kişisel ihtiyacım için kuracağım sunucum için yetki belgesi almak zorunda mıyım?

2 yorum:

  1. Sanırım kurumsal için gerekir ama bireysel için gerekmez. Sonuçta ticari bir faaliyet içersinde değilsin birisine yer sağlayıcı olarak hizmet vermiyorsun gibi geldi bana :P

    YanıtlaSil
  2. http://armuting.blogspot.com/2011/05/evinizdeki-sunucu-icin-kendinizi.html

    YanıtlaSil